top of page

JAK SE POMOCÍ 5 KROKŮ DOSTAT PRYČ Z TRHU PLNÉHO KONKURENCE


Klíčoví zákazníci

Jste startup s omezeným rozpočtem nebo velká zavedená společnost s vlastní sítí směrnic a procesů? Ať tak, či onak, asi se shodneme, že vaším cílem je mít výjimečný produkt, pro který se zákazníci jen pohrnou. K vám, ne ke konkurenci. 


V tomto článku vám představím pět jednoduchých kroků. Díky nim se vymaníte z přeplněného trhu. Díky nim svou firmu nasměrujete k růstu. K jedinečnému produktu. Ke strategii modrého oceánu. Pro menší firmy to bude snažší. Minimálně krok jedna totiž proletí rychle. Větší firmy se trochu zdrží, přece jen budou analyzovat celé svoje portfolio a vybírat. Ale pojďme hezky postupně.



KROK 1: Identifikujte vhodný produkt

Jeden výrobek, vybraná služba, výhodný balíček. Pro přechod ke strategii modrého oceánu si můžete určit jen jeden produkt – buď jiný nemáte, nebo je skrytý někde ve vašem portfoliu a musíte ho najít. Vybraný produkt pak provedete dalšími kroky. 


O tom, jak takový výběr úspěšně provést, jsem už dříve psal. Tahle analýza portfolia funguje skvěle pro větší firmy. Jde o jakousi mapu, která vám umožní identifikovat produkt hodný vylepšení, s nímž stojí za to pustit se do modrého oceánu.


KROK 2: Popište současný stav vašeho byznysu 

Možná máte pocit, že svoji konkurenci dokonale znáte. Že máte přehled o svém oboru, sektoru, druhu průmyslu. Že přesně víte, co se na trhu děje. Já bych si tím ale tak jistý nebyl. 


Druhý krok má vést k procitnutí. Prověřte si znovu a detailně aktuální konkurenční prostředí pomocí nástrojů, jako je hodnotová křivka nebo mapa užitku pro kupujícího. Uděláte si obrázek o tom, v čem jste napřed a v čem trochu zaostáváte. Hodnotová křivka pomůže pochopit tržní situaci a konkurenci, mapa užitku zase ukáže slabé i silné stránky vašeho produktu. 


KROK 3: Představte si, kam by se váš byznys mohl posunout

Někdy je potřeba sundat klapky z očí a rozhlédnout se. Vsadím se, že i vaši zákazníci by koupili něco, co nenabízíte. Něco, co se jim těžce shání. Nebo to ještě na wishlistu úplně nemají, ale kdybyste to nabídli, peněženku by vytáhli. 


A k tomu je tu krok tři. Prozkoumejte poptávku mimo současné chápání vašeho odvětví a zaměřte se na identifikaci problémů, které vás v inovaci nebo rozšíření nabídky brzdí. Hledejte skryté příležitosti, odhalte nevyužitý potenciál.


K tomu opět skvěle poslouží mapa užitku pro kupujícího. Jasně v ní uvidíte, kde a proč současní nebo potenciální zákazníci nejsou spokojeni, co jim chybí nebo je odrazuje od nákupu. S mapou užitku můžete všechna slabá místa proměnit v možnosti růstu. A potenciálního zájemce zase v platícího zákazníka. 


KROK 4: Vymyslete, jak se do vysněného bodu dostat

Tady přichází na řadu rekonstrukce hranic trhu. Předefinujte je a vytvořte si úplně nové příležitosti pomocí systematických strategických kroků. Teď je čas na hodnotovou inovaci


Ta je základním konceptem strategie Blue Ocean. Její definice říká, že hodnotová inovace usiluje současně o diferenciaci a nízké náklady, čímž dochází ke skokovému nárůstu hodnoty jak pro zákazníky, tak pro firmy. Bez toho se do modrých vod prostě nedostanete. 


KROK 5: Začněte a testujte

Pusťte se do toho. Rozběhněte celý proces, ve kterém zajistíte udržitelnost zdrojů, spokojenost zaměstnanců i plnění dílčích cílů. A samozřejmě testujte. Testujte trh a zkoušejte různé možnosti. Měňte na základě výsledků strategii a přizpůsobujte ji, prozkoumávejte různé cesty k zákazníkům. 


Jděte postupně, krok po kroku. Staňte se inovátory a průkopníky. A pokud si nevíte rady, obraťte se na mě. Rád vás celým procesem objevování modrého oceánu provedu. 

Kommentare


bottom of page