top of page

VELKÝ PŘEHLED: STRATEGIE MODRÉHO OCEÁNU A JEJÍ NÁSTROJE


Klíčoví zákazníci

Každý o něm sní. Každý by ho chtěl. A skoro nikdo nemá kuráž se o něj vůbec pokusit. Nový trh plný obchodních příležitostí. Nový trh, na kterém jste sami. A dlouho sami zůstanete. Trh bez konkurence. Relevantní konkurence. Protože jste přišli s něčím, co vaše zákazníky, ale i ty ostatní naprosto pohltilo. Najednou se nikdo nestará o cenu. Všichni chtějí to, co máte v ruce.

 

Není těžké si takový trh vytvořit. Stačí chtít. A následovat metodiku strategie modrého oceánu. Toto téma se mnou rezonuje už skoro rok. Pomáhám firmám vymanit se z konkurence, z té krysí jízdy, kdy se prodávají za hodinovku, strojní čas nebo tunu materiálu. Proto jsem vám tady na blogu naservíroval už 11 článků o tom, jak se do strategie modrého oceánu pustit, jak využít její nástroje u vás ve firmě a co všechno vám to může přinést.

 

Pojďme v tom udělat trochu pořádek a připomenout hlavní body a jednotlivé nástroje Blue Ocean strategie, se kterými už můžete pracovat.

 

Co je strategie modrého oceánu

Strategie modrého oceánu představuje jedinečný přístup k podnikání, který se zaměřuje na vytváření nových trhů, kde konkurence prakticky neexistuje. Metodiku poprvé představili W. Chan Kim a Renée Mauborgneová v knize Blue Ocean Strategy, která vyšla v roce 2005. Podle spousty průzkumů, které jsem četl, je to jedna z top 10 byznysových knížek a jeden z top 10 byznysových přístupů posledních 50 let. V rámci knih, vydaných na Harwardu je to dokonce TOP3 kniha za posledních 100 let. 

 

Modrý oceán je zcela nový pohled na trhy okolo nás. Je to cesta, jak si trhy přetvořit k obrazu svému a jak si vytvořit své vlastní trhy. Je to alternativa ke konvenčnímu přístupu, která vás nutí podívat se na vaše byznysové strategie z jiného úhlu. Nezáleží na tom, jestli jste startup, malá, střední nebo velká firma. Modrý oceán může mít každý. Do základů Blue Ocean strategy vás spolehlivě uvede tento článek.

 

Jak vybrat produkt pro modrý oceán

Jak se strategií modrého oceánu začít? Jak si vytvořit nový trh? Stačí, když máte selský rozum, trochu kreativity, zajímáte se o to, co se děje okolo vás, a chápete, co se děje na vašem trhu. Nejprve si vyberte produkt nebo službu, kterou chcete inovovat. Malé a střední firmy by měly zvolit svou hlavní „věc“, tedy to, co tvoří jádro jejich nabídky. Jak by měly postupovat startupy a větší firmy, se dočtete v tomto článku.

 

Kam dál? Jako u každé strategie i u strategie modrého oceánu je potřeba nejdříve si zmapovat stávající situaci. Zmapovat konkurenci. K tomu vám poslouží hodnotová křivka, jednoduchý graf, který vám řekne, které parametry považuje vaše konkurence za důležité a jaká je úroveň nabídky hlavních konkurentů na trhu.

 

Zmapujte trh a zákazníky

V dalším kroku je důležité zmapovat užitek pro kupujícího. Slouží k tomu tabulka, která zachycuje fáze, jimiž prochází kupující při používání produktu nebo služby (nákup, dodání, použití, údržba, likvidace…), a také různé způsoby, jak může firma zvýšit hodnotu své nabídky (jednoduchost, pohodlí, produktivita, zábava, dopad na životní prostředí…). Během chvilky z ní přečtete, s jakými největšími překážkami se setkávají vaši současní zákazníci při nákupu a používání vašeho produktu nebo služby a co odrazuje ty potenciální.

 

Strategie modrého oceánu se ale zároveň ptá, proč jsou na trhu lidé, kteří od vás nenakupují. Velmi pravděpodobně je jich mnohem víc než těch, kteří už jsou vašimi zákazníky. Nejedná se o lidi, kterým byste chtěli prodat lyže, ale oni nelyžují. Jde o jedince, kteří mají rádi zimu, ale užívají si ji jinak. Strategie Blue Ocean je označuje jako nezákazníky a dělí je do tří skupin. Každá firma by tyto tři skupiny měla důkladně prozkoumat a snažit se pochopit, co jim brání v nákupu.

 

Cílem je najít přidanou hodnotu



Zatímco standardní strategické přístupy (rudý oceán) se zaměřují na konkurenční boj v rámci zavedených hranic, strategie modrého oceánu tato omezení aktivně rozbíjí a hledá vhodnou alternativu. Činí tak v 6 krocích, kdy je třeba detailně prozkoumat 6 různých cest, jako je segment či průmysl, ve kterém se pohybujete, strategická skupina zákazníků, rozsah nabídky nebo to, jak je zákazníky vnímaná. Pokud se vám podaří rozbít každý bod, na konci cesty uvidíte novou přidanou hodnotu.

 

Pokud jste úspěšně došli až sem, blahopřeju. Zmapovali jste situaci na trhu a teď s ní můžete něco udělat. Víte, co chtějí vaši zákazníci a nezákazníci. Víte, co pro ně není důležité. Stačí se podle toho rozhodnout a nabídnout skutečnou hodnotu. Ignorujte parametry, které pro vaše zákazníky nejsou důležité a nic jim nepřináší. A naopak zapracujte na tom, co zákazník považuje za důležité.

 

Ideálně to dělejte tak, abyste dokázali snížit náklady na výrobu, diferencovat se od konkurence a neodrazilo se to na kvalitě produktu a poptávce. Celý proces vám usnadní ERRC matice, díky níž budete moci realizovat všechny body, které si sepíšete na papír.

 

Ve výsledku tedy snížíte své náklady a zároveň nabídnete něco unikátního s novou přidanou hodnotou. Právě to je jádrem hodnotové inovace, na které stojí celá strategie modrého oceánu. Předběhnete konkurenci. Ve všech ohledech. Pokles nákladů přitom nemusí znamenat, že snížíte cenu pro zákazníka. Většinou je to právě naopak a hodnotová inovace vás dovede k větší profitabilitě. Tím spíš, pokud se naučíte nastavit cenu, kterou dovede akceptovat většina.

 

Modrý oceán pro všechny firmy

Za posledních pět let se trh napříč segmenty radikálně změnil. Objevují se nové požadavky, na které je třeba reagovat. Každá změna s sebou ale nese šanci najít si nové místo na trhu a začít na něm dlouhodobě prosperovat. Zářit. Proto je teď ten nejlepší čas vyzkoušet modrý oceán. Začít přemýšlet jinak. Zkusit nový přístup. A to nezávisle na velikosti vaší firmy.

 

Pokud vás zajímají detailnější informace o jednotlivých nástrojích strategie Blue Ocean, rozklikněte odkazy, pod nimiž najdete články, které každý nástroj podrobněji rozebírají. Pokud potřebujete pomoc s implementací strategie modrého oceánu ve vaší firmě, neváhejte mě kontaktovat. Rád s vámi proberu vaše otázky třeba na 30minutové videokonzultaci. Tak vzhůru do modrého oceánu.




Comments


bottom of page